Sommieres (14 km)

Het stadje heeft een rijke historie en dat blijkt ondermeer uit de smalle middeleeuwse straatjes, het kasteel (in renovatie) hoog boven het centrum en de brug over de rivier direct tegenover een prachtige oude stadspoort. De brug was ooit een Romeinse brug met 17 bogen. Maar in de 10e eeuw begon men de oevers te bebouwen. Nu is zelfs nog een boog te zien in een overspanning met de toegang tot het centrale marktplein.

 

Overigens heeft Sommières hierdoor nogal eens last van wateroverlast. De Vidourle is een eigenzinnige rivier die soms veel water afvoert uit de Cevennen. In 2002 tijdens de grote overstromingen in de Gard stond het centrum dan ook helemaal onder water. Dit is in de oude straatjes en het marktplein nog op diverse plaatsen te zien. Op sommige plekken kwam het water zelfs tot 2 meter!

Wat maakt Sommières zo bijzonder?

De markt op zaterdag is al genoemd. Maar om dit mooie plaatsje echt te ontdekken moet je op een dag gaan dat er géén markt is. Slenter door de smalle oude straatjes en je zult snel in de gaten krijgen dat dit een andere plek is dan menig ander stadje in Zuid-Frankrijk. Veel leuke winkeltjes en vooral lokale ambachtslieden. De lokale bakker, slager en kapper tonen zich van hun beste kant. De bakker bakt zijn brood in de oven die je vanaf de straat en in de winkel kunt zien. De slager gebruikt het beste vlees en bewerkt het met vakmanschap om je het beste vlees te kunnen verkopen. De kapper toont zich een waar artiest om van je warrige haren weer wat moois te maken

Maar als je goed oplet dan zie je op de ramen in Sommières teksten staan van schrijvers en dichters. Zoals deze tekst op de ruit van de lokale slager:

“c’est dans l’exercice de son art que l’artiste trouve un heureux compromis avec tout ce qui l’a blessé ou vaincu dans la vie quotidienne”

Vrij vertaald: “De kunstenaar vindt in het uitoefenen van zijn beroep een compromis tussen verdriet en geluk in zijn dagelijks leven”

Klik op de kaart voor Google maps

Fred en Marijke Andriessen

fredenmarijke

Ons adres

Marijke en Fred Andriessen ,“La Felicita”

Route de Saint Bauzille de Montmel 34270 Vacquieres, France

  • +33 674130347 (mobiel Fred)
  • +33 672690439 (mobiel Marijke)

Wat anderen zeggen